Nefes Koçlugu

Nefes Koçluğu

Her insan doğduğunda yaşama nefesle başlar ve ölene dek nefesle yaşar. Nefes alıyorsak yaşıyoruzdur fakat her alışımızda nefesimiz sağlıklı ve yeterlimidir? 

Refleks olarak Alınan nefes vücuttaki tüm faaliyetlerde kullanılır . Bebeklik döneminde muhteşem olan nefes alıp verme becerimiz, zaman içinde yaşanılan travmalarla edinilen korkular, bastırılan negatif olumsuz duygular, öfke ve kırgınlıklar ile normal sağlıklı nefes alıp verme döngüsünden oldukça gerileyebilir . Farkındalığın devamında belirli kombine yapılan çalışmalar ile hayatın en önemli işlevselini tekrar sisteme yani orjinaline almak, kişinin en önemli geri kazanımıdır. NEFES KOÇLUĞU ; nefes analistliğiniz ile bu sürecin yeniden düzenlemesinde, size tespit ve dönüşüm sürecinde katkı sağlamak, sürecinizde yol arkadaşlığı yapmak ile gönüllü görevli koçunuzun program bütünüdür. 

Bu işlevin ideal olarak yapıldığında fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak ne gibi faydalar getireceğine değinelim,


  FİZİKSEL OLARAK;

- Kan kalitesini yükseltir ve toksinlerin daha kolay atılmasını sağlar

- Tüm sinir sistemi ve hormonlar üzerinde olumlu etkisi vardır

- Diyafram nefesi büyüme hormonunu artırarak yaşlanmayı geciktirir

- Bağışıklık sistemini güçlendirir

- Doğru şekilde yeterince alınan oksijen kilo kontrolüne yardımcı olur

- Cinsel sorunların üzerinde çok olumlu etkisi vardır, performansı artırır

- Hücresel verimliliği artırır, cildi canlandırır


  ZİHİNSEL OLARAK;

- Daha kolay konsantre olmamızı sağlar

- Hafızayı güçlendirir

- Anlama, kavrama kabiliyetini artırır ve süreci hızlandırır

- Yaratıcılığı artırır

- Hızlı düşünmemizi sağlar

- Uykuyu düzene sokar, kalitesini artırır

- IQ seviyesini yükseltir


  DUYGUSAL OLARAK;

- Zihinsel dinginlik ve huzur getirir

- Duygusal blokajlardan kurtulmaya yardımcı olur

- Hormonlara yaptığı etkiyle stres, anksiyete, telaş eşiğini yükseltir

- İçsel huzura kavuşmaya yardımcı olur

- EQ (duygusal zeka) seviyesini yükseltir

- İçsel coşku, Farkındalık, öz-sevgi ve duygusal empati kazanmamıza yardımcı olur

Sağlıklı ve zinde olmanın, genç kalmanın en önemli şartı temiz kan dolaşımıdır. Doğru nefes ve yeterli oksijen de bunu sağlamanın en temel yoludur.

Beynimizin en temel gereksinimi oksijendir ve aldığmız oksijenin %25'ini beynimiz kullanır. Araştırmalara göre 3 hafta boyunca 20 saatlik su altında yapılan nefes tutma çalışması IQ seviyesinde 10 puanlık bir artışa neden olmaktadır. Doğru nefes beynin sağ ve sol loblarına etki ederek hem analitik, hem yaratıcı tarafımızı geliştirir. 

Vücuttaki 'onkojen'ler stres, kirlilik, radyasyon yanında oksijensizlik gibi faktörlerle de uyarılarak kanseri başlatabiliyor. Hücresel oksijen yetersizliği, kansere yol açtığı düşünülen önemli bir faktör. Bu konudaki açıklamalar: "Kanserin tek ve nihai temel nedeni oksijensiz yaşamdır, yani 'anaerobiosis'tir. Normal hücreler oksijene gereksinme duyarlar, oysa kanser hücreleri oksijensiz yaşayabilir."

Nefes sadece IQ üzerinde değil, duygusal sağlığımız üzerinde de son derece etkilidir. Yeterince oksijen alamamak stres, anskiyete, depresyon, zihin bulanıklığı, panik-atak, gerginlk, topluluk önünde konuşma korkusu, sosyal fobi, atalet, negatif düşünce ve depresyonu tetikler. Japonya'da yapılan araştırmalar diyafram nefesinin beyin dalgaları üzerindeki etkisiyle nasıl rahatlama sağlandığını kanıtlamıştır. Bunun yanı sıra çocuklarda ve gençlerde sınav stresiyle başetmenin, duygusal blokajlardan kurtulmanın en etkin ve kolay yolu nefes teknikleridir.


DOĞRU NEFES ALMANIN ÖNEMİ

Dogru nefes almanin ne demek oldugunu anlamak icin, nefes alip vermenin ne ise yaradigini bilmemiz gerekir. Nefes alis verislerinin varligimiz acisindan olmazsa olmaz gereklilikleri vardir.

Nefes alis verislerinin en onemli gerekliligi oksijen ve karbondioksit degisimini saglamasidir. Bedenin hareket edebilmesi, dusunebilmesi, organlarin, hormonlarin, tum sistemin calistirilarak yasamin devamliliginin saglanmasi oksijenin yedigimiz yiyecekleri yakmasi (ATP) ile saglanir. Enerjinin olusabilmesi icin derin nefeslerle yeterli duzeyde oksijenin cigerlere alinmasina ve karbondioksitin uzunca bir surede disari cikarilmasina ihtiyac vardir.

Yeterli oranda oksijen servisi yapilamadiginda yanma saglanamama nedeni ile yeterli enerjiye ulasilamadigi gibi bir de yiyeceklerin yakilamama nedeni ile depolanmalarina sebebiyet verilir. Yiyeceklerin depolanmasi sismanlama, yaglanma ile birlikte gereksiz kilo alimi ve cirkin gorunum demektir. Depolanan asiri kilolar bedenin yasamsal fonksiyonlarini kisitlar. Derin ve yavas solunum kilo kontrolune de yardimci olur. Eger fazla kilonuz varsa fazladan alacaginiz oksijen yaglarinizin daha etkili yakilmasina yardimci olur. Eger fazla zayifsaniz fazladan alacaginiz oksijen ac kalmis olan doku ve bezlerin beslenmesine yardimci olur. Bir baska deyisle dogru nefes, dogru kiloya yardimci olur.

Enerji uretiminin devamliligi icin oksijene gereksinim duyuldugu gibi, artik madde olan CO2’ in disariya atilmasi gerekmektedir.  Dogru solunum sirasinda diyaframin hareketi ic organlara masaj etkisi yaparak bu organlardaki kan dolasimini uyarir. Derin ve yavas solunum kalbin yukunu onemli ölçüde hafifletir. Buda daha dinc, daha etkin ve kuvvetli bir kalp demektir. Ayrica daha düşük tansiyon ve dolayisiyla daha az kalp hastaligi ihtimali anlamina da gelir. Akut bir dolasim bozukluğunun kalbe giden oksijeni durdurmasi kalp krizine, beyne giden oksijeni durdurmasi beyin kanamasi ve harabiyetine yol acabilir.

Beynin diger organlara oranla daha fazla oksijene ihtiyaci vardir. Yeterli oksijen almazsa zihinsel bulaniklik, negatif dusunce, depresyon ve ardindan isitme ve gorme bozukluklari baslar.

Yaslanmanin en belirgin sebebi hucrelerin yeterli ve duzenli nefes alamamalari ve oksijenle yeterli seviyede bulusamamalaridir. Canli ve genc kalmanin en onemli sarti dogru nefesle yeterli oksijen alabilmemizle ilgilidir. Dogru nefes alarak vucudun tum organlarinin iyi beslenmesini saglayabilir, hucrelerin verimliliklerini artirarak daha saglikli bir gorunume sahip olabilirsiniz.

Duzgun ve yeterli nefes alamayanlar surekli kendilerini yorgun hissederler, sinirli ve verimsiz olurlar. Uyku duzenlerinde sorun yasarlar. Bu nedenle gune kotu baslar ve devam ederler. Ayni dongude kalmalari sonucu bagisIk lik sistemleri de zayiflar  ve sorunlar artarak devam eder.

Yetersiz oksijenlenme yerine, fazlaca atik enerji cogaldiginda lenf sistemi yavaslar ve vucutta olusan toksit maddeleri disari tasinmakta zorlanir. Yavas, derin ve ritmik solunum, kaslari gevseterek kalp atislarinizin dusmesini, Hormonal sistemin yavaslamasini saglayacak ve sonuc olarak vucutla birlikte zihninizin de rahatlamasina yardimci olacaktir.

Hizli ve yetersiz nefesler dogru nefes alma modeli olan buyuk nefes alip yavasca vermenin tam tersidir. Hizli ve yetersiz nefesler psIkolojiyi ters yonde etkileyerek korku ve endise durumu yaratirlar. Korku ve endise durumuda nefes alis verislerini dahada yuzeysel ve hizli hale getirir.

Kisaca dogru nefes almak yaslanma surecinizi yavaslatarak iyi bir cilde sahip olmanizi, guzel gorunmenizi saglayacaktir. Kisa, yetersiz ve hizli nefes alisverisleri serbest radikaller olusumunu artiracagindan kanimizda minik saatli bombalar imal etmis oluruz.

Yetersiz oksijenlenme nedeni ile anaerobik solunum desteklenir. Yağ yakimi yerine, glikoz yakimi olusur, sportif basari duser. Kan kimyasi kansorejen etkilere ve kanser olusumuna acik hale gelir.

Yetersiz oksijen alimi beyine yeterli miktarda oksijen gitmeme sebebiyle negatif ve depresif etki yapar. Ogrenme zorlugu, konsantrasyon ve odaklanma guclugu, yuksek stres olusur. Dogru nefes almak tum bu yetersiz solunum sorunlarini ortadan kaldirabilecegi ve dolayisiyla hayat kalitesiyle paralel olarak basariyi da artiracagi icin onemlidir.

Yetersiz oksijen almanin yaratabilecegi rahatsizlik ve hastaliklarin listesi uzundur. Sonuc olarak oksijen kaliteli ve saglikli bir yasam icin cok onemli ve gereklidir.


SAĞLIKLI  (Derin ve Uzun) NEFES ALMA

Vücuttaki kan kalitesi, artmış olan oksijen oranı nedeniyle yükselerek sistemden toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu sayede besinler daha iyi emilir ve sindirilir. Çünkü birçok sindirim sistemi organı bu durumda daha fazla oksijen alır ve daha iyi çalışır.

Düzgün ve kapsamlı nefeslerle İyi havalandırılan akciğerlerde verem mikrobu barınamaz. Yeterli oksijen alımıyla bütün bezler, iyi beslenmeleri sonucu enzimlerini yeterli oran da salgılayarak, biyokimyamızın en mükemmel hale gelmesini temin ederler.

Doğru nefes almamız beyin, omurilik, sinir merkezleri ve sinirler dâhil olmak üzere bütün sinir sisteminin sağlığında düzelme sağlar. Bunun nedeni artan oksijen girişiyle sinir sisteminin iyi beslenmiş olmasıdır. Bu aynı zamanda vücudun her bölgesine ulaşan sinir sisteminden tüm vücuda sağlık yayılması anlamına gelir. Cilt gençleşir, kırışıklarda azalma yaşanır ve cilt pürüzsüzleşir. Kalp ritminin düzelmesiyle kan basıncının düşmesi, kan dolaşımının hızlanması, sindirimin kolaylaşması, stresle daha kolay başa çıkabilme, anti depresan ilaçlara bağımlılığı ve uyku düzensizliğini ortadan kaldırma bunlardan bir kaçıdır. 

Derin ve yavaş solunum kilo kontrolüne de yardımcı olur. Eğer fazla kilonuz varsa fazladan alacağınız oksijen yağlarınızın daha etkili yakılmasına yardımcı olur. Eğer fazla zayıfsanız fazladan alacağınız oksijen aç kalmış olan doku ve bezlerin beslenmesine yardımcı olur. Bir başka deyişle doğru nefes, doğru kiloya yardımcı olur. 

Derin solunum sırasında diyaframın hareketi iç organlara masaj etkisi yaparak bu organlardaki kan dolaşımını uyarır. Derin ve yavaş solunum kalbin yükünü önemli çlçüde hafifletir. Buda daha dinç, daha etkin ve kuvvetli bir kalp demektir. Ayrıca daha düşük tansiyon ve dolayısıyla daha az kalp hastalığı ihtimali anlamına da gelir. 

Yavaş, derin ve ritmik solunum, kasları gevşeterek kalp atışlarınızın düşmesini, Hormonal sistemin yavaşlamasını sağlayacak ve sonuç olarak vücutla birlikte zihninizin de rahatlamasına yardımcı olacaktır. Eğer sigarayı yakın bir zamanda bırakmışsanız, derin nefes alıp vermek oksijen alım miktarını yükselterek sigaranın zararlı etkilerini kısa zamanda azaltacaktır. Şüphesiz nefes alıp vermek sağlıklı insanlar için çok kolay bir iştir. 

Çoğu zaman "Nasıl nefes alıp vermeliyiz?" Konusunda durup konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir ve bizim hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olaydır. 

Doğru nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlamak için ilk önce yetersiz ve düzensiz nefes alıp vermenin zararlarına bir göz atmak gerekir. Organlarımıza oksijen taşınmasına yardımcı olan kalbimiz bu gibi bir durumda sıkıntıya düşen ilk organımız olabilir; yani kalp krizi geçirme olasılığımız artacaktır. Ayrıca kan basıncının yükselmesi, kanser, ani sancılar, zatürree, astım, konuşma problemleri, stresle başa çıkamama, düzensiz nefes alıp vermenin yol açabileceği ama bizim pek ender düşündüğümüz sorunlardır. 

Yeni başlayanlar için basit bir dörtlü nefes çalışması;

•    Ciğerlerinizden havayı boşaltınız ve bu şekilde dörde sayarak kalınız. 

•    Dört sayarak nefes alırken ciğerlerinizi boğazınıza dek iyicene şişiriniz. 

•    Dörde sayarak ciğerleriniz doluyken nefesinizi tutunuz. 

•    Dört sayarak ciğerleriniz iyice boşalıncaya kadar nefesinizi veriniz. 

•    Sonra tekrar baştan başlayınız. 

Bu nefes şekli kendinize uygun bir ritim buluncaya dek hızlı veya yavaş sayarak uygulanmalıdır. Bulduğunuz ritim dinlendirici ve rahatlatıcı olmalıdır. Bu ritmi bulduktan sonra nefesi bu şekilde birkaç dakika sayarak alıp veriniz ve sakinleştiğiniz zaman çalışmaya başlayınız.

Nefes Koçluğu
Bize Yazın
Bize YazınX



Talep Gönder